5 tips voor het onderhoud van uw beddengoed

Een optimale slaap hangt ook af van het onderhoud van uw beddengoed. Er zijn een paar regels die u kan volgen om u comfortabel te voelen als u naar bed gaat. In dit artikel geven wij u vijf tips om uw beddengoed in goede staat te houden.

5 tips voor het onderhoud van uw beddengoed

Verlucht uw kamer dagelijks 

Verluchten is iets wat u dagelijks moet doen. Het doel is om de lucht in uw kamer te vernieuwen en te laten circuleren om onder meer huisstofmijt te elimineren. Zo ademt u gezondere lucht in. Het is ook een gelegenheid om het transpiratievocht dat u 's nachts hebt geproduceerd uit uw matras te laten drogen. Zet daarom uw slaapkamerraam minstens 15 minuten per dag open. U mag het ook langer open laten, dat is zelfs nog beter.  

Naast uw slaapkamer, kunt u ook uw matras luchten. Haal het beddengoed eraf en leg de matras naast het open raam. Als u dit op een heldere dag doet, zullen de zonnestralen de matras uitdrogen en het vocht verwijderen.  

Draai uw matras regelmatig om  

Om ze niet te snel te beschadigen, is het raadzaam regelmatig uw ergonomische matras om te draaien. Voor nieuwe matrassen is het een goed idee om ze gedurende twee maanden een- of tweemaal per week te keren. Daarna moet de matras elk seizoen worden gedraaid, dus een keer op de drie maanden. Op die manier behoudt ze haar oorspronkelijke kenmerken en kunt u ze langer bewaren. Bovendien zullen de door uw lichaam veroorzaakte indeukingen minder uitgesproken zijn als u uw matras regelmatig draait. 

Ververs regelmatig uw beddengoed 

Dit is een van de belangrijkste regels om uw beddengoed goed te onderhouden. Reinig de lakens één keer per week of ten minste twee keer per maand. Anders zal huisstofmijt zich vermenigvuldigen. Bovendien is naar bed gaan met schone lakens aangenamer! Het is raadzaam het dekbed en de kussens te wassen telkens het seizoen verandert. Natuurlijk moet u daarvoor meestal naar de stomerij.  

Stofzuig uw matras  

Dit lijkt misschien een vreemd advies, maar het is eigenlijk heel nuttig. Door dit regelmatig te doen, verwijdert u stofmijt en eventuele vuilresten die op uw matras aanwezig zijn. Ga over beide zijden van de matras en de zijkanten voor een perfecte hygiëne.  

Enkele tips van grootmoeder 

Er bestaan verschillende methoden om vlekken snel uit uw matras te verwijderen. Gebruik bijvoorbeeld sodakristallen (wees voorzichtig). Zij hebben een ontsmettende werking en kunnen hardnekkige vlekken verwijderen. Hiervoor kan ook afwasmiddel worden gebruikt, deze techniek werkt heel goed op een recente vlek. 

 

Heeft uw latexmatras een onaangename geur? Gebruik dan zuiveringszout. Meng het zout met een paar druppels etherische olie. Dat zou alle onaangename geuren moeten verwijderen. 

  

Als u uw matras schoonmaakt of er een vlek op zit, denk er dan aan dit 's ochtends te doen om het de tijd te geven te drogen. Open daarvoor een raam in de slaapkamer. Als de matras niet helemaal droog is voordat u naar bed gaat, kunt u een haardroger gebruiken. Zodra de matras volledig droog is, kunt u de lakens weer opleggen en van een goede nachtrust genieten.   

 

Nog enkele laatste tips  

Het is aangeraden om uw matras om de 8 à 10 jaar te vervangen. Daarna hebben matrassen niet meer dezelfde stevigheid en kenmerken van in het begin. Voor een optimale nachtrust is het daarom raadzaam te investeren in een nieuwe matras.  

Om te voorkomen dat uw matras te snel beschadigt, raden wij u aan een matrasbeschermer aan te schaffen. Als u een vlek op de matrasbeschermer krijgt, kan u die gemakkelijker schoonmaken dan als de vlek direct op de matras zit. Op die manier kunt u ze langer bewaren.

Vind een Lattoflex-verkooppunt bij u in de buurt

Ontdek hier