Gebruik etherische oliën om beter te slapen

Heeft u al verschillende manieren geprobeerd om beter te slapen, maar lijkt niets te helpen? Blijft u steeds wakker worden en voelt u zich ‘s ochtends moe? In dit artikel gaan we dieper in op het gebruik van etherische oliën.

Gebruik etherische oliën om beter te slapen

Hoe weet u of etherische olie van goede kwaliteit is?  

Vandaag de dag is het gemakkelijk om etherische oliën te kopen. Ze zijn verkrijgbaar in de meeste winkels, zowel gespecialiseerde als niet-gespecialiseerde, en in alle prijscategorieën. Het is echter zeer belangrijk dat het product van goede kwaliteit is. Er zijn drie criteria.   

De etherische olie moet volledig natuurlijk zijn en mag niet gemodificeerd zijn. In de wet wordt de term “natuurlijk” gebruikt om producten aan te duiden die minder dan 30 % synthetische moleculen bevatten.  

Kies bij voorkeur een zuivere, niet verdunde etherische olie. Door het toenemende succes van deze oliën, schrikken veel fabrikanten er niet voor terug om hun kosten te drukken en het product te vervalsen.  

De etherische olie moet integraal zijn: ze mag niet ontdaan zijn van monoterpeenkoolwaterstoffen, mag geen gefractioneerde distillatie ondergaan hebben en mag niet ontkleurd zijn.  

Kies dus bij voorkeur een specialist in dit vakgebied om uw etherische oliën bij te kopen voor het beste effect. Het gebruik van derivaten zou de gunstige effecten van een behandeling kunnen verminderen waardoor de gewenste resultaten uitblijven. Deze oplossing is dan wel duurder, maar u boekt echt resultaat.  

Hoe gebruikt u etherische olie?  

Er zijn vier manieren om etherische oliën in te nemen: via de neus, via de huid, oraal of door in te ademen. In het eerste geval laat u de hele kamer meegenieten van de goede werking van etherische oliën. Een subtiele geur in uw woonkamer, bijvoorbeeld, laat u ontspannen na een drukke dag. Een idee dat u misschien aanspreekt: gebruik een verstuiver in uw kamer een half uur voor het slapengaan, zodat u rustig in slaap kunt vallen. Gebruik hiervoor ongeveer tien druppels etherische olie. Aarzel niet om verschillende geuren te mengen om nieuwe aroma’s te ontdekken en om in te spelen op verschillende aspecten.  

Als u er niet van houdt om een geur in uw interieur te laten hangen, kunt u er ook voor kiezen om etherische oliën via de huid op te nemen. Een voorbeeld hiervan dat u zal bevallen, is via een massage. Een massage met etherische oliën ontspant niet alleen uw spieren, maar helpt u ook uw geest vrij te maken voor een goede nachtrust.   

Droge inhalatie is nog een mogelijkheid om etherische oliën op te nemen. Sprenkel enkele druppels op een zakdoek en leg die onder uw hoofdkussen. Een andere optie is vochtige inhalatie. Verwarm water in een kom en doe er enkele druppels etherische olie in. Leg een handdoek op uw hoofd en houd uw hoofd boven de kom. Vergeet niet om uw ogen goed te beschermen: verwijder uw lenzen indien u die draagt en sluit uw ogen. Herhaal dat twee tot drie keer per dag gedurende ongeveer tien minuten per keer. Ga het eerste half uur na de inhalatie niet weg. U kunt ook een mengeling maken op basis van water en etherische olie die u bijvoorbeeld op uw natuurlatex matras verstuift. Om beter te slapen, kiest u best voor droge inhalatie.   

De laatste oplossing die we u voorstellen is de orale opname. Laat een druppel etherische olie op uw tong vallen voor een snel effect. Vraag raad aan een expert voordat u voor deze optie kiest.  

Vraag advies aan een specialist  

Een behandeling met etherische oliën kan negatieve gevolgen hebben als u vooraf geen advies inwint.  Sommige oliën mogen niet gebruikt worden bij kinderen jonger dan zes of soms zelfs twaalf jaar oud, bij zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven. Sommige mensen zijn allergisch voor deze behandelingen. Voordat u grotere hoeveelheden gebruikt, is het dus aangeraden om een druppel op de huid aan te brengen en een kwartier te wachten om het effect te zien. Bovendien kunnen sommige etherische oliën niet op bepaalde manieren gebruikt worden. Fenolhoudende etherische olie mag je bijvoorbeeld niet inhaleren.  Aarzel dus niet om u te informeren alvorens u etherische oliën als remedie gebruikt. 

Vind een Lattoflex-verkooppunt bij u in de buurt

Ontdek hier