Geen tijd om 8 uur te slapen. Wat moet ik doen?

Zoals veel Belgen, leidt u misschien een hyperactief leven. Heeft u tussen uw werk, kinderen, huishouden, sport en uw sociale leven geen tijd om aan uw slaap te denken en goed uit te rusten? Hier zijn onze tips.

Geen tijd om 8 uur te slapen. Wat moet ik doen?

Waar ligt uw prioriteit? 

"Hoe 8 uur slapen in 4 uur", "Slaap minder en blijf in vorm", "Ik heb geen tijd om genoeg te slapen: is dat ernstig?” Dit zijn allemaal vragen die vaak in zoekmachines worden gesteld, en met reden. Van decennium tot decennium is het levenstempo van de Europeanen blijven toenemen. 

Onze drukke dagen leiden er vaak toe dat we minder uren uitrusten, wat als tijdverspilling wordt beschouwd. En dan hebben we het nog niet eens over de vele apparaten die ons aanmoedigen later te gaan slapen, of het steeds grotere aanbod aan interessante tv-programma's. 

Het resultaat? Velen van ons hebben moeite om de ogen open te houden op het werk, in de bus, op school, onder de douche, en zelfs wanneer we autorijden. Dit fenomeen is niet alleen gevaarlijk, het is ook onthutsend en zou ons moeten motiveren onze levensstijl te wijzigen. Is proberen onze slaap te verminderen werkelijk de beste manier om onze wakkere uren te optimaliseren? Zou het niet beter zijn om te investeren in een goede nachtrust zodat we fris en monter opstaan en onze vermogens gedurende de dag optimaal benutten? 

Want we kunnen het soms vergeten, maar onze slaap speelt een belangrijke rol en is een van onze basisbehoeftes: slaap maakt het herstel van onze verschillende lichamelijke en geestelijke functies mogelijk en zorgt zo voor de goede werking van ons lichaam. 

Laten we de zaken echter niet door elkaar halen: een korte periode niet genoeg slapen, is geen probleem. Een lange avond vol gelach en interessante discussies is immers een iets kortere nacht waard, en af en toe wat slaapgebrek heeft weinige gevolgen voor de volgende dagen. 

Hoeveel slaap heeft u nodig om fit en gezond te zijn? 

Zoveel uren als u nodig heeft. Verrast dit antwoord u? Helaas kunnen we niet nauwkeuriger zijn, want de behoefte aan slaap verschilt van persoon tot persoon. 

 

Hoe zit het met die ideale nacht van 8 uur? 

We horen en lezen heel vaak dat de ideale nacht 8 uur duurt. Is dat dan een mythe?  Ja en nee. Deze bewering is gebaseerd op statistieken: een gezonde volwassene heeft gemiddeld 7 tot 8 uur slaap per nacht nodig om goed te herstellen. Sommige mensen vullen hun energiereservoir echter net zo goed in minder tijd. 

Dus er zijn korte slapers en lange slapers. Het verschil tussen de twee groepen ligt in de verhouding tussen diepe slaap en totale slaaptijd. Dus als bijvoorbeeld een nacht van 6 uur voor een korte slaper en een nacht van 8 uur voor een lange slaper 2 uur diepe slaap omvatten, zullen beide slapers in dezelfde vorm wakker worden, ook al heeft de een minder geslapen dan de ander.  

Indien u meer informatie en advies wenst over de diepe slaap, neem dan een kijkje in ons artikel met 5 tips om fris wakker te worden

Enkele slaaptips 

Er is geen ideale hoeveelheid slaap voor iedereen. De kwantiteit en de kwaliteit van de slaap zijn twee onlosmakelijk met elkaar verbonden begrippen. Als u zich goed voelt na 5 uur slaap en uw energieniveau voldoende is om een goede dag te hebben, zou het dwaas zijn om uzelf te dwingen weer te gaan slapen om 8 uur te halen, alleen uit principe. Vooral omdat we, paradoxaal genoeg, ons overdag wazig en zelfs moe kunnen voelen als we langer slapen dan nodig. 

Aan de andere kant, als u 5 uur per dag slaapt en uw basisbehoefte 8 uur is, zou het contraproductief zijn om uzelf een slaaptekort aan te doen, met het risico dat u de gevolgen daarvan betaalt in termen van uw gezondheid, uw prestaties en uw algemeen welzijn. De echte tijdverspilling zit in het disfunctioneren van ons lichaam als gevolg van slaaptekort, niet in de tijd die we in bed doorbrengen om bij te komen. 

Ga voor een kwalitatieve slaap met Lattoflex 

 

Vind een Lattoflex-verkooppunt bij u in de buurt

Ontdek hier