Het belang van een goede nachtrust

Tegenwoordig is slaap steeds minder een prioriteit. We hebben het altijd druk: voor de kinderen zorgen, werken of andere activiteiten ... Kortom, het is moeilijk om tijd voor uzelf te krijgen. Toch is slaap een belangrijke stap om al die taken de volgende dag weer aan te kunnen. In dit artikel leggen we uit hoe belangrijk het is om een goede nachtrust te hebben.

Het belang van een goede nachtrust

Slaap, een echte oplader 

Slapen is een vitale functie voor uw lichaam. Deze actie regenereert uw immuunsysteem, dat van essentieel belang is om elke aanval van buitenaf op uw lichaam te bestrijden. Het cardiovasculaire systeem vertraagt zijn ritme terwijl u slaapt. Het bespaart dus energie in rust. Hetzelfde geldt voor uw spieren. Doordat ze 's nachts veel minder actief zijn, vullen ze zich met energie om een nieuwe dag aan te kunnen. ’s Nachts worden ook sommige van uw hormonen aangemaakt. 

De hersenen: altijd in volle activiteit  

Terwijl uw hele lichaam rust, zijn uw hersenen in volle activiteit. Terwijl u slaapt, sorteert het de informatie en emoties die u overdag te verwerken kreeg.  De diepe slaapfase stelt uw hersenen in staat de gifstoffen die overdag zijn verzameld, weer uit te spoelen. Kortom, als u een goede nachtrust hebt gehad, hebben uw hersenen en lichaam de energie teruggewonnen die u nodig hebt om alle gebeurtenissen van uw dag aan te kunnen.  

Wat zijn de risico's als u niet genoeg slaap krijgt?  

Zoals we aan het begin van dit artikel al zeiden, is slapen geen onbelangrijk deel van uw dag. U moet uw slaapbehoeften analyseren en respecteren wat uw lichaam nodig heeft. Als u uw rustbehoeften niet in acht neemt, kan dat negatieve gevolgen hebben voor uw lichaam. 
 

De gevolgen voor uw huid en lichaam

Tijdens de nacht regenereert uw lichaam uw cellen en in het bijzonder die van uw huid. Slecht slapen kan dus negatieve gevolgen hebben voor uw huid: rimpels, een doffe teint, wallen en een droge huid.  

Een ander negatief effect is dat slaapgebrek vaak in verband wordt gebracht met gewichtstoename en dus overgewicht. Dit gebrek aan slaap verstoort de drie hormonen (leptine, ghreline en orexine) die betrokken zijn bij gewichtstoename. Deze verstoring leidt tot een regelmatig hongergevoel en een daling van de energieproductie gedurende de dag.  

Het effect op uw humeur

U hebt waarschijnlijk al gemerkt dat als u moe bent, u prikkelbaarder bent en minder geduld hebt. Dat komt omdat uw hersenen en lichaam geen tijd hebben gehad om alle energie te recupereren die ze nodig hebben om u door de dag te helpen. Het lijkt moeilijker om op een positieve manier met deze dagen om te gaan.  

Bovendien zijn uw hersenen minder alert als u niet genoeg slaap krijgt. U verliest uw concentratie sneller en uw geheugen is niet op zijn best. 

Hoe creëert u een correct slaappatroon?

Eerst en vooral moet u uw slaapbehoefte bepalen. Sommige mensen hebben veel slaap nodig en anderen zijn tevreden met vijf uur per nacht. Het is goed om een gewoonte te maken van uw nachtrust. Ga op een vast tijdstip slapen en sta op een vast tijdstip op. Probeer ook een bepaalde levensstijl te volgen. 

Een ander punt waarop u niet mag beknibbelen om een goede nachtrust te krijgen, is een goed bed. U hebt materiaal nodig dat is aangepast aan uw morfologie en uw behoeften. Daarvoor kan u onze producten raadplegen op onze website (ons gamma ergonomische matrassen, schuimmatrassen, matrassen tegen rugpijn, onze hoofdkussens, onze bedbodems, bedomrandingen, enz. Als u twijfelt, kunt u contact met ons opnemen en zullen wij u het beste advies geven om u te helpen rustgevende nachten door te brengen.

Configureer
uw matras

Met een Lattoflex matras geniet u van ongelimiteerd comfort, dankzij de beste materialen. Dat voel je. Ontdek de matras die het best bij u past