In welke houding slaapt u het best?

Het lijkt misschien onbeduidend en u denkt misschien niet na over de houding die u aanneemt als u naar bed gaat. Het kan echter positieve en negatieve effecten hebben op uw lichaam en dus op uw slaap. In dit artikel belichten we de meest geschikte houding voor een goede nachtrust.

In welke houding slaapt u het best?

Op uw zij slapen 

Het is duidelijk dat u gedurende de hele nacht niet slechts één houding inneemt. U beweegt, woelt en wordt niet wakker in dezelfde positie als toen u ging slapen. Maar het is belangrijk om uw lichaam in de juiste positie te krijgen aan het begin van de nacht. 

Als u op uw zij slaapt, respecteert u uw lichaam en uw organen zoveel mogelijk. Op deze manier wordt uw wervelkolom op de meest natuurlijke manier gepositioneerd. Een ander voordeel is dat in deze positie uw lymfestelsel beter functioneert tijdens uw slaap. Hetzelfde geldt voor uw bloedsysteem. Een ander positief punt is dat slapen op uw zij snurken en slaapapneu vermindert.   

Het is raadzaam om op uw linkerzij te slapen in plaats van op uw rechter. Dat komt door uw hart, aangezien dat zich aan de linkerzijde bevindt, slaap je beter op die kant om de goede werking van uw bloedcirculatie te bevorderen. Hetzelfde geldt voor je spijsverteringsstelsel dat minder beklemd zit en daardoor afvalstoffen beter laat circuleren, zodat u beter kunt verteren. Deze houding wordt ook aanbevolen voor zwangere vrouwen. De rug kan rusten, omdat de maag beter ondersteund wordt. Bovendien wordt de bloedtoevoer naar de foetus, de baarmoeder en de nieren verbeterd.  

Hoe went u aan een nieuwe positie?   

Bent u niet gewend om op uw zij te slapen, links of rechts? Als u naar bed gaat, leg dan een groot kussen (of meerdere) achter uw rug om de hele nacht steun te geven en te voorkomen dat u van houding verandert. Als u 's nachts merkt dat uw houding is veranderd, corrigeer die dan en ga terug naar uw oorspronkelijke positie. Het zal enige tijd duren voordat u er een gewoonte van maakt, maar u moet volhouden om de nachten in betere omstandigheden door te brengen.  

Als we op onze zij slapen, wordt er druk uitgeoefend op onze heupen en schouders. Daarom is het raadzaam een zachte matras te kiezen, zodat u geen pijn voelt wanneer u uit bed stapt. Op dit gebied kunnen wij u adviseren om een kijkje te nemen bij onze beschikbare producten voor een aangename nachtrust. Wij hebben een ruim assortiment matrassen tegen rugklachten. U vindt er vast een die bij uw lichaamstype en behoeften past.  

Slapen op uw zij, maar ... 

Dit is het advies dat wij geven. Als u gewend bent om op een andere manier te slapen en als u geen pijn of ongemak voelt, blijf dan op deze manier slapen. Wij raden de zijligging aan voor wie zich in zijn huidige positie niet op zijn gemak voelt. In sommige gevallen is het niet aan te raden dat mensen in deze houding slapen. Als u het niet zeker weet, vraag uw arts dan welke houding voor u het beste is. Hij of zij kan ook slaapadvies geven.  

Welke houding wordt afgeraden?

Als er één houding is die wij u zouden afraden als u slaapt, dan is het wel slapen op uw buik. Zo worden de meeste organen samengedrukt. Dat maakt het moeilijk om hun rol naar behoren te vervullen. Dat is bijvoorbeeld het geval met uw borstkas, wat het ademen kan bemoeilijken. Bovendien staat de wervelkolom helemaal niet in zijn natuurlijke positie, hij is uitgehold en kan pijn veroorzaken. Een ander negatief punt is dat u in deze houding uw hoofd naar links of rechts moet draaien om te kunnen ademen. Dat kan leiden tot pijn in de nek en de ruggengraat. Als u deze houding dagelijks gebruikt, moet u nagaan of ze u geen pijn of andere problemen in uw lichaam bezorgt.