Onze vier tips om de dag goed te beginnen

Wilt u, nu het schooljaar weer begonnen is, een ochtendroutine aannemen om de dag goed te starten? We geven u enkele tips om mee te beginnen en elke ochtend fit te zijn.

Onze tips om de dag vlot te starten

Begin rustig


Er is niets zenuwslopender dan je dag haastig te beginnen om klaar te geraken. We raden u dan ook aan om wat vroeger op te staan om rustig te starten en wat tijd voor uzelf te nemen. U kan bijvoorbeeld na de wekker enkele minuten in bed blijven liggen om aan leuke dingen te denken. 


Aarzel niet om wat tijd voor uzelf te nemen. Mediteer, doe aan sport, lees enkele bladzijdes uit een boek, geniet van de stilte en de kalmte. Het doel is om een activiteit te vinden die u ‘s ochtends ontspant alvorens de dag te beginnen. Zo bent u kalm en klaar om positief uw dagelijkse bezigheden aan te vatten. Probeer weg te blijven van schermen.


Droomt u ervan om elke dag tijd te hebben voor een goed ontbijt? Doe het gewoon! Als dat u ontspant, moet u dat vooral doen en ervan genieten. Maak klaar wat u graag eet en geniet van het moment. 


Het doel van deze acties die je makkelijk kan invoeren, is om een rustige dynamiek in de ochtendroutine te integreren in plaats van een haastige. Zoek dus activiteiten die u helpen om dat doel te bereiken. U zal snel de positieve effecten merken. 


Rek u uit

Na een nacht slapen zijn uw spieren in rust. Bij het wakker worden, strekt u vaak de armen, benen en het hoofd, en begint u te geeuwen. Dat noemen we pandiculatie, of de geeuwreflex. Rek u ‘s ochtends gerust wat langer uit om uw spieren los te maken. Als u de dag voor een computerscherm doorbrengt, kan uw lichaam alleen maar baat hebben bij zo’n stretchmoment. Lees ons artikel voor enkele ideeën om u uit te rekken

Maak een to-dolijst

Lijst voor u gaat slapen of nadat u weer thuis bent van het werk, de taken op die u de dag nadien moet uitvoeren. Op die manier ontlast u uw hoofd en vermijdt u nutteloze stress. Dat kan ook op vrijdag, zodat u in het weekend niet aan het werk hoeft te denken. Het is een goed idee om de drie belangrijkste taken te markeren.  
Het is niet nodig om de lijst te overladen. Het doel is om een werkbaar programma neer te schrijven waarop u alle to do’s ‘s avonds kan afvinken. U zal fier zijn op uzelf als u alles hebt kunnen uitvoeren. Deze lijst is de rode draad door uw dag. 

Enkele goede gewoontes 

We lijsten hieronder nog enkele tips op om uw dag vlot, uitgerust en goedgehumeurd te beginnen. 

Ga vroeg slapen 

Iedereen heeft een minimaal aantal uren slaap nodig. Probeer te ontdekken wat uw lichaam nodig heeft en respecteer dat ritme. Als u 8 uur slaap nodig heeft om fit te zijn, ga dan zo veel mogelijk slapen op basis van deze informatie. U zal onmiddellijk het effect voelen.  

Eet niet te laat, te zwaar of te vet 

In de winter zijn er vaak gezellige avonden met vrienden tot in de late uurtjes met raclette, tartiflette of gourmet. In de zomer zijn het dan barbecues en camembert tot laat op de avond. Kortom, elk seizoen kent zijn vette en zware gerechten en een verstoord slaapritme.  


Probeer toch enkele gewoontes aan te houden om uw slaap niet te veel te verstoren. Door ‘s avonds te vet of te zwaar te eten, moet uw lichaam immers harder werken om alles te verteren, waardoor uw lichaamstemperatuur oploopt. Dat kan voor een minder goede nacht zorgen. Dat geldt ook voor laat eten. Als u laat eet, heeft uw lichaam geen andere keuze dan uw eten ‘s nachts te verteren. Het is dus beter om uw lichaam de tijd te geven alles te verteren voordat u gaat slapen. 

Ruim snel op voordat u gaat slapen 

Wie heeft nog nooit de tafel onopgeruimd laten staan ‘s avonds? Het is ons allemaal al eens overkomen. Maar ‘s ochtends wakker worden met zo’n puinhoop zorgt onmiddellijk voor een slecht humeur. Neem dus een kwartiertje de tijd om de leefruimtes op te ruimen. U wint tijd ‘s ochtends en u begint niet nerveus aan uw dag.

Bereid u de avond voordien voor 

Volgens hetzelfde principe bereidt u beter enkele zaken de avond voordien voor. Neem een paar minuten de tijd om uw kleren en tas klaar te leggen, bijvoorbeeld. Dat zijn opnieuw minuten gewonnen ‘s ochtends. 

Maak uw bed op alvorens het huis te verlaten 

Nog altijd volgens het opruimprincipe: maak uw bed op voor u vertrekt. Dat motiveert u vanaf de ochtend. U zal de eerste taak van de dag al uitgevoerd hebben, dus bent u er klaar voor om de volgende uit te voeren. 

Neem tijd voor uzelf 

We herhalen het: neem ‘s ochtends tijd voor uzelf. Sta enkele minuten vroeger op en doe iets wat u ontspant. Dat kan rustig een tas koffie drinken zijn, een warme douche nemen, naar muziek luisteren, sporten of wandelen voor wat frisse lucht. Kortom, iets wat u leuk vindt.  
 

 
 

Vind een Lattoflex-verkooppunt bij u in de buurt

Ontdek hier