Stretching: een must om de dag te beginnen

Een goede manier om uw dag te beginnen, is door te stretchen voordat u aan uw dagelijkse routine begint. In dit artikel zullen we de gewoonte om 's ochtends te rekken bestuderen, de voordelen van een snelle reeks rekoefeningen bij het ontwaken uitleggen en enkele voorbeeldoefeningen geven.

Vrouw die zich uitrekt als ze wakker wordt.

Stretchen, een gewoonte die deel uitmaakt van onze dagelijkse routine

Hebt u ooit de tijd genomen om het eerste wat u doet 's ochtends te analyseren, vanaf het moment waarop u uw ogen opent? De meeste gewervelde dieren hebben dezelfde gewoonten: geeuwen en zich uitrekken. Dat verschijnsel wordt pandiculatie genoemd.

Wat is pandiculatie?

Dat is wanneer u uw armen naar boven strekt, uw hoofd en romp naar achteren kantelt en uw benen uitstrekt terwijl u geeuwt. Deze actie gebeurt vaak wanneer u wakker wordt, wanneer u zich overdag moe voelt of zich verveelt.

Wat is het doel van deze natuurlijke reflex?

Het is een manier voor uw lichaam en hersenen om uit hun slaap te ontwaken. Dat komt omdat tijdens onze slaap onze spieren en gewrichten in rust zijn. Na een paar uur stilzitten moeten de spieren zich strekken, zodat ze soepel zijn en klaar om u te ondersteunen bij uw dagelijkse taken. Stretching helpt ook om spanning die in onze spieren aanwezig kan zijn, los te laten.

Een andere spier in ons lichaam die 's morgens wakker moet worden gemaakt, is het hart. Dat komt omdat het tijdens onze slaap langzamer slaat. Als we ons strekken als we wakker worden, is de reactie van ons lichaam om de bloedtoevoer naar de spier in kwestie te vergroten. De bloedvaten rond de spier worden wijder, zodat het bloed beter kan stromen en ons hart meer bloed kan pompen.

Meer voordelen van stretching

Waarom verlengt u de voordelen van pandiculatie niet door een paar extra rekoefeningen te doen als u wakker wordt? Het doel is om uw spieren te ontspannen zodat ze u de dag door kunnen dragen en de spierspanning die tijdens de nacht is opgebouwd, weg te nemen.

Steeds meer oefeningen zijn gratis beschikbaar op het internet in de vorm van video's, podcasts of blogs. Na analyse hebben we er een aantal uitgekozen die nuttig kunnen zijn voor als u wakker wordt.

Stretch uw nek en schouders

Als u de hele dag in een bureaustoel zit, zouden deze stretchoefeningen moeten helpen.

Er zijn verschillende stretchoefeningen aanbevolen voor de nek en de schouders, waaronder buigen, strekken en roteren. Bij de eerste twee kantelt u uw hoofd langzaam naar voren en dan naar achteren of opzij.

Om het halsgebied te rekken, kunt u ook de onderkintechniek gebruiken. Die houdt in dat u uw kin naar uw nek duwt (terwijl u rechtop staat). Deze oefening ontspant uw nek aan de basis van uw schedel.

Het is ook een goed idee om de trapezius (de spier aan de achterkant van de nek) te rekken. Daarvoor kunt u de rechterkant van uw hoofd met uw linkerhand vasthouden (terwijl u rechtop staat). Trek dan zachtjes uw hoofd naar links en laat uw rechterschouder zakken. Doe dezelfde oefening met uw rechterhand en de linkerkant van uw hoofd.

Een andere makkelijke techniek is gaan staan of liggen op uw ergonomische matras en uw armen boven het hoofd te houden door uw handen vast te houden. Probeer nu uzelf zo lang mogelijk te maken door uw voeten naar beneden te duwen en uw hoofd en armen omhoog.

Strek uw rug

Er zijn verschillende houdingen die u 's ochtends kunt doen om uw rug te strekken. U kunt die van de kat, het kind en de cobra alvast opzoeken. Op het internet vindt u duidelijke beschrijvingen met foto's of video die precies laten zien hoe u deze houdingen moet beheersen.

Strek uw benen

Tot slot mag u niet vergeten uw benen te strekken. Dat kost niet veel tijd in vergelijking met de voordelen die het u opbrengt.

Terwijl u op de grond zit met uw benen gestrekt, tilt u één been op door de punt van uw voet naar u toe te brengen. Een andere oefening is bijvoorbeeld om tegen een muur te gaan staan en uw been te buigen om uw voet tot aan uw billen te brengen (eenmaal met het linkerbeen en eenmaal met het rechterbeen).

In dit artikel hebben wij u slechts een paar voorbeelden van stretchoefeningen gegeven. Er bestaat echter een breed scala aan stretchoefeningen. U kunt uw eigen ochtendroutine creëren die bij u past. Aarzel niet om een fysiotherapeut om advies te vragen.

Als u wakker wordt met een pijnlijk gevoel, kan dat komen omdat u geen goede kwaliteitsmatras heeft. Naast het advies van een arts, kunt u daarom onze verkoopmedewerkers van Lattoflex om hulp vragen bij welke matras te kiezen  afhankelijk van uw slaapgewoonten en uw lichaamstype.

Vind een Lattoflex-verkooppunt bij u in de buurt

Ontdek hier