5 tips om goed te slapen in de winter

Wat temperaturen betreft, is de winter een periode die vrij onaangenaam blijft. Koukleumen zetten dan de verwarming in de slaapkamer aan, sommigen slapen terwijl ze nog gekleed zijn alsof ze naar buiten gaan, ... Iedereen heeft zijn trucje tegen koude nachten. Maar zijn ze een goed idee? Wij analyseren ze in dit artikel.

5 tips om goed te slapen in de winter

Niet te warm, niet te koud  

In feite is het niet goed om de kamer voor het slapengaan en gedurende de nacht te oververhitten. Dat kan uw slaap verstoren. De ideale temperatuur in de kamer is 16 tot maximaal 19 graden. U kunt bijvoorbeeld de kamer 30 minuten voor het slapengaan verwarmen, zodat het niet te oncomfortabel is om in bed te stappen. Voor wie het wat frisser heeft, raden wij aan een kruik in het bed te leggen om uw voeten warm te houden. De uiteinden van ons lichaam krijgen het namelijk sneller koud dan de rest. Om de kou van de nacht tegen te gaan, is het een goede oplossing om uw voeten te verwarmen om beter te slapen.  

Nog een tip: vermijd het nemen van een heet bad voor het slapengaan. Veel mensen denken dat het u helpt om te slapen, maar dat is niet zo. In plaats daarvan stimuleert de warmte uw lichaam, waardoor het niet de juiste signalen voor slaap afgeeft.  

Katoen om uw lichaam warm te houden  

Wie 's winters van een goede nachtrust wil genieten, heeft twee mogelijkheden: in een katoenen pyjama slapen of naakt slapen. Katoen is een natuurlijk materiaal dat uw lichaam warmhoudt. U zal het dus warmer hebben als u in een katoenen pyjama slaapt. De tweede optie stimuleert uw bloedsomloop beter. Een ander pluspunt is dat u zich vrijer voelt in uw adamskostuum en dat activeert de afscheiding van endorfines, waardoor u zich beter voelt. De keuze is aan u! 

Een goed bed voor een perfecte nachtrust in de winter  

Een kwalitatief bed helpt om goed te slapen in de winter. Als u de neiging hebt de kamer op te warmen en u aan te kleden om naar bed te gaan, zult u waarschijnlijk 's nachts gaan zweten. Met de kou kan dat een onaangenaam gevoel zijn. Daarom raden wij aan een ventilerende matras (Memory matras) uit het Lattoflexgamma (Memory 20 of Memory 24) te kiezen. Zo kan uw transpiratievocht verdampen en blijft u niet zitten met dat onaangename gevoel dat uw nachten kan verstoren.  

Nog een tip om het warm te houden schuilt in uw beddengoed: kies voor een donzen, wollen of veren dekbed. Die staan erom bekend dat ze u warm houden in de winter en ook voorkomen dat het vocht dat uw lichaam produceert, wordt vastgehouden.  

Vermijd schermen voor het slapengaan  

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: gebruik geen smartphones, televisies of computers voordat u naar bed gaat, en nog minder in de winter. In deze tijd van het jaar heeft ons bioritme namelijk de neiging uit balans te raken omdat we minder vaak aan natuurlijk licht worden blootgesteld. Het gebruik van blauwe lichten van deze apparaten versterkt de ontregeling van ons lichaam, omdat ze een verkeerd signaal naar onze hersenen sturen. Probeer ze dus een uur of twee voor het slapen gaan te vermijden.  

Vermijd rijke, vette maaltijden voor het slapengaan  

Als we het over kou en winter hebben, moeten we het ook hebben over de gerechten die bij deze periode horen. Zware feestmaaltijden, kaasfondue, raclette, ... zijn enkele van de rijke maaltijden die u waarschijnlijk zult voorgeschoteld krijgen in de periode van november tot februari.  Let er echter op dat het eten van vette en rijke maaltijden 's avonds een goede nachtrust in de weg kan staan. Om deze zware maaltijden te verteren, moet uw lichaam namelijk harder werken en meer warmte produceren. Het zal moeilijk zijn om in slaap te vallen onmiddellijk na het eten van dergelijk voedsel. Af en toe op deze manier eten is natuurlijk geen probleem, maar als u het regelmatig doet, kan het uw slaap verstoren. 

Vind een Lattoflex-verkooppunt bij u in de buurt

Ontdek hier