De gevolgen van schermgebruik voor het slapengaan

Schermen zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Smartphones, computers, televisie,... We kijken er voortdurend naar. Deze gewoonte heeft gevolgen voor onze slaap. We leggen het u in dit artikel uit.  

De gevolgen van schermgebruik voor het slapengaan

De definitie van blauw licht  

Er bestaan verschillende soorten blauw licht.  Ze hebben niet allemaal een negatief effect. Natuurlijk licht bevat ook blauw licht bijvoorbeeld. Blauw licht bevindt zich op het deel van het spectrum met golflengtes tussen 380 en 500 nanometer. Om een positief effect te hebben op uw lichaam, moet het zich tussen 470 en 500 nanometer bevinden. Dat is het geval bij zonlicht. Licht dat zich tussen 380 en 470 nanometer bevindt (dat van schermen) is daarentegen schadelijk voor de ogen, vooral bij regelmatige blootstelling.  

Elk uur van de dag beschikbaar zijn  

Veel mensen zijn tegenwoordig de klok rond verbonden met het internet. Het is een fenomeen van onze huidige samenleving. Altijd bereikbaar zijn voor het werk en voor familie en vrienden. Wanneer u ‘s nachts een mail ontvangt, geeft uw smartphone een melding. U wordt wakker en beantwoordt het bericht. Uw hersenen zijn op dat moment weer bij bewustzijn en dat maakt het moeilijk om opnieuw in te slapen. U moet opnieuw verschillende stadia doorlopen om in een diepe slaap te geraken. Sommigen worden hierdoor meerdere keren per nacht wakker. Uw slaap is verstoord en u staat ‘s ochtends niet fit op omdat u te weinig slaap hebt gehad.  

Bovendien verhoogt het constante bereikbaar zijn uw stress. U krijgt geen enkel moment rust en zelfs wanneer u op uw zachte of stevige matras ligt, denkt u aan het werk of aan uw bekommernissen. En dat terwijl dit de plek zou moeten zijn waar u uw zorgen vergeet.  

De negatieve gevolgen van beeldschermen 

Het blauwe licht van schermen verstoort onze biologische klok. Wanneer we onder de wol kruipen, doen we dat normaal gezien om te slapen. De meeste mensen gebruiken echter nog steeds hun smartphone wanneer ze in bed liggen. De hersenen begrijpen dus niet dat het tijd is om te gaan slapen aangezien ze zowel signalen krijgen om in te slapen als om wakker te blijven. Het licht stimuleert immers onze hersenen terwijl we eigenlijk dingen zouden moeten doen die rust brengen. Verminderde slaaptijd, minder diepe slaap, regelmatig wakker worden ’s nachts,... Het zijn maar enkele negatieve gevolgen van blauw licht voor je gaat slapen.  

Blauw licht: een probleem voor tieners  

In het geval van tieners is het gebruik van schermen nog problematischer. Zij zijn namelijk nog in volle ontwikkeling. De hersenen laten wennen aan blauw licht, vooral ‘s avonds of ‘s nachts, is geen goed idee. Dat kan leiden tot slaapstoornissen. Tieners hebben veel nood aan een goede nachtrust om hun geheugen te consolideren en hun sociaal evenwicht te bewaren. De hersenen maken er bovendien een gewoonte van om blauw licht op te nemen voor het slapengaan en raken eraan verslaafd.  

Enkele tips om beter te slapen   

Het beste advies dat we kunnen geven, is om blauw licht volledig te vermijden. In de huidige maatschappij is dat natuurlijk niet haalbaar. We komen dagelijks in contact met beeldschermen: smartphone, computer, televisie, tablet,... We kunnen ze niet wegdenken, maar wel zoveel mogelijk vermijden of hun impact beperken. Er bestaan brillen die blauw licht filteren. Die kunt u dragen wanneer u bijvoorbeeld aan uw computer zit. Daarnaast kunt u software downloaden die een filter over uw schermen plaatst.  

Wanneer u in contact komt met schermen, probeer ze dan zo ver mogelijk van uw ogen te houden om de impact ervan te verkleinen. Probeer schermen volledig te bannen zodra uw werkdag voorbij is. Lees een boek, luister naar muziek of spendeer tijd met uw gezin. Een rustige activiteit geeft het signaal aan uw hersenen dat het bijna bedtijd is.  

Een andere tip: zoek zoveel mogelijk natuurlijk licht op. Doe dat minstens een uur per dag. Geniet van een wandeling tijdens uw middagpauze of werk dicht bij een raam. Dat helpt om uw interne klok te regelen.  

Vind een Lattoflex-verkooppunt bij u in de buurt

Ontdek hier