Vroeg opstaan om gelukkiger te zijn: de “Miracle Morning”-methode

Een vraag die door vele hoofden spookt: leidt vroeg opstaan tot een beter humeur en zelfs tot meer geluk? In dit artikel proberen we deze vraag te beantwoorden en leggen we de “Miracle Morning”-methode uit.

De “Miracle Morning”-methode om goedgezind op te staan.

Waar komt het idee van de “Miracle Morning”-methode vandaag? 

Het is een techniek die Hal Elrod ontwikkeld heeft en die hij in zijn gelijknamige boek beschrijft. Hij kreeg het idee na twee sleutelmomenten in zijn leven: een ernstig ongeval, waarbij hij aan de dood ontsnapte, en de economische crisis van 2007, waardoor hij alles verloor (zijn geld, huis en gezondheid). Hij belandde in een depressie en wilde maar één ding doen: slapen. Hij wilde graag de dingen veranderen, maar wist niet hoe eraan te beginnen. Daarom heeft hij geanalyseerd hoe succesvolle mensen functioneren en  stelde vast dat het allemaal ochtendmensen waren. Hij besloot om een inspanning te leveren om ‘s ochtends op te staan, maar vooral om vroeg op te staan.

“Miracle Morning”, wat is dat?

Het idee an sich is eenvoudig, maar het is misschien moeilijk om het in de praktijk om te zetten. Hal Elrod stelt in zijn “Miracle Morning”-methode voor om elke ochtend vroeger op te staan zodat u activiteiten voor uzelf kan doen. U staat niet vroeger op om het huis op te ruimen of voor andere huishoudelijke taken. Neen. U staat vroeger op om een boek te lezen, te sporten, te mediteren, te naaien, ... Kortom, een activiteit waar u normaal gezien geen tijd voor heeft omdat de trein van het dagelijkse leven voortdendert. Het kan dertig minuten duren, of een uur, twee uur, ... U doet wat bij uw noden en mogelijkheden past. Die tijd is enkel voor u. Op die manier de dag starten, zorgt ervoor dat u zich goed voelt. Alvorens het leven van alledag te beginnen, heeft u al enkele minuten een activiteit gedaan die u leuk vindt. Het is niet het vroeg opstaan zelf dat u zal opvrolijken. Het is eerder de manier waarop u de dag start.

Als ik vroeger opsta, slaap ik dan minder?

Dat is niet de bedoeling. Voor een herstellende nachtrust heeft een volwassene tussen de zeven en negen uur slaap nodig. Wil u vroeger opstaan, dan moet u ook vroeger gaan slapen. Uw lichaam zal enkele dagen nodig hebben om zich aan deze nieuwe routine aan te passen. Houd dus vol en geef na een week niet op. Zodra uw metabolisme eraan gewend is (ongeveer na dertig dagen, volgens Hal Elrod), zal vroeger opstaan een echt plezier zijn. 

De tips van Hal Elrod om deze methode toe te passen

Om met de “Miracle Morning”-methode te beginnen, kan u de zes S.A.V.E.R.S van Hal Elrod volgen.

 • Silence (stilte): geniet van de stilte door bijvoorbeeld te mediteren.
 • Affirmaties: herhaal luidop wat voor iemand u wil worden.
 • Visualiseren: beeld u concreet in wat u gaat doen om die “betere” persoon te worden.
 • Exercise (beweging): neem de tijd om een sport te doen die u leuk vindt.
 • Reading (lezen): lees boeken die u interesseren, dompel uw geest onder in de literatuur.
 • Scribing (schrijven): beschrijf in een soort dagboek wat u voelt, wat u wenst, hoe uw gemoedstoestand is, ...

Natuurlijk kan u elk onderdeel aanpassen aan uw eigen wensen of gaandeweg van activiteit wisselen. U heeft bijvoorbeeld beslist om vroeger op te staan om te naaien, maar u merkt dat dat uw welbevinden onvoldoende verhoogt. Geen probleem. Verander de gekozen activiteit tot u iets vindt dat u motiveert om vroeger op te staan.

Voor wie is deze methode bestemd?

Uiteraard kan iedereen deze methode toepassen. Ze helpt mensen om opnieuw de focus op zichzelf te leggen en om zichzelf beter te leren kennen. In het bijzonder voor mensen die:

 • gestresseerd zijn
 • depressief zijn
 • gedemotiveerd zijn
 • geen tijd voor zichzelf hebben
 • de indruk hebben vast te zitten in het leven

Andere ideeën om goedgezind op te staan

De “Miracle Morning”-methode is een techniek om goedgezind op te staan, maar die kan niet iedereen bekoren. Iedereen moet zoeken welke methode het beste past. Als u van een verkwikkende nachtrust en een rustige ochtend wil genieten, raden wij u, als experts in bedden, aan om te investeren in een kwaliteitsmatras en in een bed bodem en hoofdkussen die bij u passen.

Vind een Lattoflex-verkooppunt bij u in de buurt

Ontdek hier