Harde matras

Harde matras

Weetjes en onweetjes over een harde matras

In België bestaat al heel lang een mythe die beweert dat een harde matras ideaal is om beter te slapen. In lang vervlogen tijden waren bedden en matrassen echter anders gemaakt dan nu. De matras werd vroeger op een spiraalbodem gelegd, die na verloop van tijd alle veerkracht verloor. Als uw matras bovendien nog es zacht was, dan trad er kuilvorming op. En dat resulteerde dan weer in een ongemakkelijke slaaphouding, veel wakker worden en liggen woelen om een betere slaaphouding te vinden, en in het ergste geval zelfs met rugklachten als gevolg. Vandaar de raad om voor een harde ergonomische matras te opteren.

Tegenwoordig worden matrassen echter op andere draagstructuren gelegd en zorgt de combinatie matras-bedbodem voor een totaal andere realiteit wat steun en stevigheid betreft. Welke matras kopen bepaalt u best niet langer op basis van oude wijsheden: wat velen niet weten, is dat slapen op een te harde matras vaak even slecht is voor de rug dan te zacht slapen. De raad om voor een harde matras te kiezen, was geïnspireerd door de (correcte) wetenschap dat ons lichaam tijdens de slaap nood heeft aan een goede ondersteuning. Tegenwoordig is de stevigheid van het slaapoppervlak echter dankzij de evolutie van de slaaptechnologie enorm verbeterd en zijn nieuwe vormen van bedbodems een courante optie. De bedbodem met metalen veren van weleer zakt in het niets in vergelijking met een moderne lattenbodem met latten en vleugels. Wordt hierop een te harde matras gelegd, dan kan dit ongezonde gevolgen voor uw rug hebben.

Kiezen voor een harde matras

Voor sommige mensen blijft een harde matras toch de ideale keuze, zeker wanneer men enkele kilootjes meer weegt. Wanneer iemand die meer dan 75 kg weegt op een zachte matras slaapt, krijgt het lichaam onvoldoende steun omdat het te diep in de matras zakt. De druk op het oppervlak van de matras is te groot, waardoor de matras onvoldoende vormvastheid en stevigheid biedt. Een harde matras zal de extra druk beter opvangen en het lichaam overal goed blijven ondersteunen.

Voor anderen is een harde matras dan weer een minder goede keuze, omdat een harde matras zich onvoldoende aan de vorm en de rondingen van het lichaam aanpast. Hierdoor ontstaan drukpunten, die pijn kunnen veroorzaken. Een ander nefast gevolg is dat de wervelkolom op een harde matras ter hoogte van de onderrug onvoldoende steun krijgt. Hierdoor hangen de lendenen door en kan er door de spanning op de spieren in de onderrug eveneens een vervelende pijn optreden. Een zachte matras zal beter meegeven, waardoor elk lichaamsdeel perfect ondersteund blijft. De extra stevigheid om in een correcte slaaphouding te liggen, wordt in dit geval door een aangepaste bedbodem verzekerd.

De definitieve keuze om al dan niet voor een harde matras te opteren, wordt uiteindelijk door twee belangrijke factoren bepaald: uw gewicht en lichaamsbouw, die een stevigere matras kunnen vereisen, en uw persoonlijke voorkeur, want niet iedereen vindt hard slapen een leuke ervaring.

Een harde matras : mogelijke opties bij Lattoflex

Bij Lattoflex vindt u heel wat modellen die in de uitvoeringen soft, medium of firm verkrijgbaar zijn. Ook onze latex matrassen en Memory matrassen kunt u in een medium of harde matras versie laten maken. Deze personalisering van al onze modellen laat ons toe om geheel op maat een matras aan te bieden die qua slaapcomfort perfect op uw behoeften inspeelt. Wie graag niet te zacht slaapt, maar huivert bij het idee van een te harde matras, opteert gewoon voor de variant medium. Samen met de afmetingen kunt u zo uw nieuwe matras verder personaliseren.

Zit u in de knoop met de vraag welke matras kopen, dan kan Lattoflex u helpen om een juiste keuze te maken aan de hand van onze matrassen configurator. Het principe is eenvoudig: op basis van een aantal vragen maken we een screening van wat u zoekt en leggen deze blauwdruk daarna op ons beschikbare aanbod. Het resultaat: een selectie van pasklare oplossingen, op basis waarvan u een uiteindelijke keuze maakt. Zo vindt u snel een harde matras, maar eventueel in een uitvoering met natuurlijke latex vanwege uw allergieën, of een medium harde matras op basis van Memory schuim, die u stevigheid en warmte verzekert als u een koukleum in bed bent.

In het aanbod van Lattoflex zit voor elk wat wils, en wij helpen u graag verder.

Vind een Lattoflex-verkooppunt bij u in de buurt

Ontdek hier