Enkele tips om slapeloosheid te bestrijden

Tegenwoordig leiden we steeds drukkere levens met werk, kinderen en huishoudelijke taken. Uw geest is regelmatig bezig en u heeft geen minuut pauze. Dit hectische tempo kan slapeloosheid veroorzaken, al is het niet de enige oorzaak. In dit artikel geven wij u enkele tips over hoe u slapeloosheid kunt voorkomen. 

Enkele tips om slapeloosheid te bestrijden

Ga slapen wanneer uw lichaam dat vraagt  

Sommige mensen hebben de neiging te vroeg te gaan slapen en anderen te laat. Voor de eerste groep kan dat leiden tot slapeloosheid. Als u naar bed gaat voordat u de eerste tekenen van vermoeidheid voelt, zal u langer wakker liggen of 's nachts vaker wakker worden. Wat zijn de signalen die u vertellen dat u klaar bent om naar bed te gaan? Als u rillingen voelt of slaperigheid, wazig begint te zien, verminderde alertheid en concentratie vertoont, dan is het tijd om te gaan slapen.  

Een extra tip: vermijd dutjes overdag als u aan slapeloosheid lijdt. Het doel is dat u zich aan het eind van de dag slaperig voelt. Als u een lang dutje doet, loopt u het risico dat u 's avonds niet genoeg slaap krijgt om een goede nachtrust te hebben.  

Een gezonde slaaproutine  

Om goed te slapen en een goede nachtrust te krijgen, moet u een gezonde levensstijl en een gezonde slaaproutine aanhouden. Dat betekent alcohol vermijden voor het slapengaan, 's avonds geen vette maaltijden eten, niet te gestresst en geïrriteerd zijn, regelmatig aan lichaamsbeweging doen, enz. Dat is niet altijd een gemakkelijke opgaven met het drukke leven dat u leidt. Toch is het mogelijk om hier een beetje aandacht aan te besteden en een gezonde routine aan te leren. 

 

Vermijd overmatig alcoholgebruik en vet voedsel

Wat alcohol betreft, kunt u in plaats van elke dag iets te drinken, proberen om uw alcoholgebruik te beperken tot bijvoorbeeld om de andere dag, alleen in het weekend of bij speciale gelegenheden. Probeer het twee maanden en u zult al een verschil zien. Dat komt omdat alcohol u aanvankelijk wel slaperig maakt, maar dat vervaagt snel en maakt plaats voor het tegenovergestelde effect: veelvuldig ontwaken gedurende de nacht en, als gevolg daarvan, minder diepe slaap. Hetzelfde geldt voor vette maaltijden 's avonds. Uw spijsverteringsstelsel zal er langer over doen om dergelijke bereidingen volledig te verteren en u daardoor beletten een goede nachtrust te hebben. Doet u dit regelmatig, dan kan het leiden tot terugkerende slapeloosheid. 

Beweeg regelmatig

Om u te helpen beter te slapen, moet u ook proberen regelmatig wat aan lichaamsbeweging te doen. Bij voorkeur niet 's avonds om uw lichaam niet te stimuleren voor het slapengaan. Overdag bewegen vermindert uw angst en helpt u beter te slapen. 

Relax!

De meest ingewikkelde taak om goed te slapen, is het verminderen van uw stress. Om optimaal te kunnen slapen, moet u zich namelijk kunnen ontspannen en mag uw geest niet te druk zijn. Daarvoor moet u een techniek vinden die voor u werkt: meditatie, een boek lezen, naar muziek luisteren, op de bank liggen met de geur van etherische olie of een kaars, praten met iemand, enz. U moet kunnen ontspannen om een rustgevende nacht te hebben. 

Een kwaliteitsbed voor een goede nachtrust 

Een ander zeer belangrijk punt om slapeloosheid te voorkomen, is de kwaliteit van uw bed. Daarom neemt u beter de tijd om een goed bed te kiezen. Alles begint met de matras. Als uw matras oud of van slechte kwaliteit is, kunt u wakker worden met rugpijn, wat op lange termijn tot slapeloosheid kan leiden. Het is daarom raadzaam te analyseren welk type matras geschikt is voor uw lichaamstype en uw gewoonten om een goede nachtrust te krijgen. Verkiest u een stevige matras of eerder een zachte matras ?  Vraag onze Lattoflex-experts om advies. Zij kunnen u begeleiden bij uw keuze. Om te vermijden dat u 's morgens met pijn wakker wordt en daardoor aan slapeloosheid lijdt, is het ook belangrijk om een degelijk hoofdkussen te kiezen.  

Kies voor beddengoed van natuurlijke materialen zoals katoen, dat de warmte van uw lichaam vasthoudt en het transpiratievocht dat u 's nachts produceert, afvoert. Bovendien is het zoveel fijner om te slapen op lakens gemaakt van natuurlijke materialen. 

Vind een Lattoflex-verkooppunt bij u in de buurt

Ontdek hier