Slapen in volledige duisternis: een goed idee?

We zijn allemaal op zoek naar de ideale slaap en de beste tips om goed te slapen. Sommigen zeggen dat u in volledige duisternis moet slapen, anderen denken het tegenovergestelde. In dit artikel hebben wij allerlei handige informatie verzameld om u te adviseren over de beste manieren om met duisternis in uw slaapkamer om te gaan.  

Slapen in volledige duisternis: een goed idee?

Elke persoon heeft verschillende behoeften  

We zullen u waarschijnlijk teleurstellen, maar er is geen algemeen antwoord op deze vraag. Alles hangt af van de persoon in kwestie. Sommige mensen kunnen in slaap vallen met licht (sommige mensen kunnen zelfs alleen met licht in slaap vallen) en anderen hebben volledige duisternis nodig.  

Om goed te slapen, is het echter raadzaam om in een zo donker mogelijke ruimte te slapen. We leggen uit waarom.  

Waarom slapen in volledige duisternis? 

Het is belangrijk om te weten dat licht de afscheiding van melatonine verhindert, een hormoon dat u helpt in slaap te vallen door uw bloeddruk, bloedsuikerspiegel en lichaamstemperatuur te verlagen. In aanwezigheid van licht wordt dit hormoon dus minder aangemaakt, waardoor u moeilijker in slaap valt.  

Sommige mensen zijn zware slapers en hebben daarom geen behoefte aan volledige duisternis om te slapen. Ze laten bijvoorbeeld natuurlijk licht binnen door niet-verduisterende gordijnen. Dat is geen slechte zaak, want zo wordt u wakker met natuurlijk daglicht en krijgt u 's ochtends een deel van uw lichtdosis voor die dag.  Dit is natuurlijk enkel handig als u in slaap kunt vallen zonder volledige duisternis.  

Enkele tips om volledige duisternis in uw kamer te krijgen  

Voor wie de voorkeur geeft aan volledige duisternis, hebben we een paar tips. Een van de meest logische is het installeren van elektrische jaloezieën. Dit is de ideale manier om de kamer duister te krijgen, maar het heeft echter een prijs. Voor minder geld kunt u investeren in verduisterende gordijnen. Als u al gordijnen in uw kamer heeft, maar ze zijn niet verduisterend en u heeft aanleg voor naaien, kan u een voering toevoegen aan uw huidige gordijnen.  

Laat ook geen lichtbronnen aan in uw kamer, zoals smartphones, wekkers (zet ze zo dat u niet wordt blootgesteld aan hun licht) of andere elektronische voorwerpen (als ze stand-by staan, kunnen ze ook een klein licht produceren). Het belangrijkste is om uw smartphone niet in uw kamer te leggen. Het blauwe licht dat hij produceert, werkt de slaap tegen. Als u uw smartphone gebruikt voordat u gaat slapen, kan het licht uw slaap verstoren (naast de meldingen die u 's nachts ontvangt). 

Wil u toch graag een nachtlampje gebruiken? Kies er dan een met geel licht om uw slaap minder te verstoren en zet het bij voorkeur op de grond. Er bestaan ook lampjes die zichzelf na een bepaalde tijd uitschakelen. 

Als er ondanks alle bovenstaande adviezen toch nog lichtpunten in uw kamer zijn, kunt u een slaapmasker opzetten. Het voordeel van deze maskers is dat u uw ogen de hele nacht gesloten kunt houden. Dat betekent dat u niet gewekt wordt door mogelijke afleidingen, zoals de tijd op de wekker. Er is voor elk budget wat wils en er zijn veel mogelijkheden op de markt. De slaapmaskers variëren van de eenvoudigste voor 10 euro tot de technologisch meest geavanceerde, met een prijs van meer dan honderd euro. Sommige kan u zelfs verbinden met uw smartphone en bieden ontspannings- en meditatiesessies aan.  

Dingen om te onthouden  

Geef dus de voorkeur aan volledige duisternis om een diepe slaap te krijgen en snel in slaap te vallen. Als u liever een kleine lichtbron hebt, zijn er nog tal van mogelijkheden zodat u in een donkere kamer goed kunt slapen, met behulp van uw comfortabele zachte matras.

Vind een Lattoflex-verkooppunt bij u in de buurt

Ontdek hier