Wat is de ideale duur van uw nachtrust?

Iedereen is anders als het op slapen aankomt. Sommige mensen hebben tot tien uur nodig om zich uitgerust te voelen, terwijl anderen maar zes uur nodig hebben. In dit artikel bekijken we de slaap in detail.

Wat is de ideale duur van uw nachtrust?

We hebben verschillende behoeften, afhankelijk van onze leeftijd 

Afhankelijk van uw leeftijd, hebt u inderdaad meer of minder slaap nodig. Een baby heeft bijvoorbeeld tussen 14 en 17 uur slaap per nacht nodig, terwijl een volwassene slechts 7 tot 9 uur nodig heeft, oftewel de helft. Tussen deze twee uitersten moeten kinderen tussen 10 en 13 uur per nacht slapen en is een tiener tevreden met 8 tot 10 uur. Elke leeftijdscategorie heeft dus zijn eigen slaapbehoefte.  

Waarom blijven we moe na 8 uur slaap?  

Er zijn verschillende redenen voor dit gevoel van vermoeidheid. De meest voor de hand liggende is dat u een zogenaamde "zware slaper" bent. Dat betekent dat uw lichaam meer dan het gemiddelde aantal uren slaap nodig heeft om zijn energie terug te krijgen. Luister er dan naar en ga vroeg genoeg slapen op uw ergonomische matras om de volgende ochtend met een goed gevoel wakker te worden.  

Een andere mogelijke reden is seizoensgebonden depressie. In de late herfst en winter slaat onze biologische klok op hol. Als we naar ons werk vertrekken, is het donker en als we terugkomen van ons werk, is het ook weer donker. Het enige moment dat we natuurlijk licht kunnen binnenlaten is op kantoor. Sommige mensen hebben het geluk om tussen de middag naar buiten te kunnen gaan en te genieten van de zon als die schijnt. Voor anderen is de enige tijd buiten tijdens het pendelen van en naar het werk. Ons lichaam slaat dus niet genoeg natuurlijk licht op om in goede conditie te blijven. Een manier om dit gebrek aan natuurlijk licht te compenseren, is het gebruik van lichttherapieapparatuur.  

De slaapcyclus in detail  

Uw slaap bestaat uit verschillende cycli. Een cyclus duurt ongeveer 90 minuten en er zijn vier tot zes cycli in een nacht. In de eerste fase valt u in slaap gedurende ongeveer 20 minuten, gevolgd door een lichte slaap waarin u lichamelijk en geestelijk herstelt. Tijdens deze fase kan de buitenwereld nog steeds invloed op je hebben. Een geluid of een ademhaling kan de cyclus onderbreken en u wakker maken. Daarna komt de diepe slaap. Op dit moment kunnen weinig dingen u storen. Uw hersenen sorteren de informatie van de dag. De laatste fase van de cyclus is de REM-slaap, de tijd van de dromen. Aan het einde van dit laatste stadium begint de cyclus opnieuw, afgewisseld met korte momenten van ontwaken.  

Wat beïnvloedt uw slaapduur? 

In onze steeds drukkere maatschappij is het vaak moeilijk om te ontspannen en te ontstressen voor het slapengaan. Het gevolg is dat het langer duurt om in slaap te vallen, soms veel langer. U moet technieken gebruiken om te ontspannen, zoals meditatie (er zijn steeds meer onlinetoepassingen over dit onderwerp), lezen, muziek, sport, ... Zoek uw techniek en probeer dat kleine momentje voor uzelf te hebben voordat u in bed stapt.  

Bovendien zijn we, om dit actieve leven bij te houden, voortdurend met elkaar verbonden. Smartphone, computer, televisie ... Er zijn maar heel weinig momenten waarop onze ogen niet aan schermen gekluisterd zijn. Het blauwe licht van deze schermen heeft een negatief effect op onze slaap. Het zendt de verkeerde signalen naar onze hersenen, die dan in de verleiding komen om langer wakker te blijven. Eén tot twee uur voor het slapengaan is het raadzaam deze schermen links te laten liggen en iets anders te doen om beter en meer te slapen.  

Om voldoende uitgerust aan uw dag te beginnen, is het dus erg belangrijk om een goed slaappatroon aan te houden. In combinatie met een kwalitatief bed én een gezonde levensstijl slaapt u voortaan als een roosje.

Vind een Lattoflex-verkooppunt bij u in de buurt

Ontdek hier