Wat is Valumat?

Heeft u besloten een nieuwe matras te kopen, maar weet u niet waar u uw oude matras moet weggooien? Sinds januari 2021 wordt een bijdrage gevraagd, die u betaalt wanneer u een matras koopt, zodat u deze nadien gratis kunt inleveren bij een inzamelpunt of bij een recyclagepark. Dat werd mogelijk gemaakt door de non-profitorganisatie Valumat.

Een Valumat-bijdrage om uw matrassen op een duurzame manier te recycleren.

Waar mag ik een oude matras weggooien?

Een oude matras die langs de kant van de weg werd gedumpt: u hebt deze situatie waarschijnlijk al vaak gezien. Vóór januari 2021 moest u betalen om van uw oude matrassen af te komen in een recyclagepark. Om sluikstorten te voorkomen, werd dus een bijdrage (geen belasting) ingevoerd.  Voor een eenpersoonsmatras is dat €8,50 en voor een tweepersoonsmatras (meer dan 1,2 meter) €1€. Dat geldt ook voor matrastoppers.

Waar vindt u de inzamelpunten? 

Vraag de verkoper bij de aankoop van uw nieuwe matras of hij uw gebruikte matras terugneemt als u bij hem een nieuwe matras koopt. Zo niet, dan kunt u de Valumat-website bezoeken om de inzamelpunten in België te vinden. Voer in het zoekveld een postcode, plaats of winkelnaam in en u krijgt een lijst met plaatsen waar u uw oude matras kunt afgeven. Vergeet niet dat u uw matras ook gratis kunt afgeven in een recyclagepark.

Focus op Valumat

"Valumat vzw is de beheersinstantie voor de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid voor gebruikte matrassen.” Het hoofddoel is oude matrassen die klaar zijn om te worden weggegooid, in te zamelen en ze op een efficiënte, rendabele en duurzame manier te recycleren. Valumat werkt daarvoor samen met alle actoren van de sector (producenten en importeurs, inzamelaars, verwerkers, overheden, plaatselijke besturen, enz.) en financiert diverse onderzoeksprojecten om haar hoofdopdracht te verbeteren.

Wat is het doel van de Valumat-bijdrage?

De bijdrage die u betaalt voor uw ergonomische matras gaat niet naar de staatskas. Zo kan de matras goed gerecycleerd worden. Het duurt namelijk lang om elk materiaal (staal, metaal, schuim, verschillende textielsoorten, ...) uit een matras te halen om het te sorteren voor recyclage.

Wat de koper betreft, hoeft die niet meer geld uit zijn zak te halen dan voorheen. In plaats van het recyclagepark te betalen om zijn matras te deponeren, betaalt hij de bijdrage aan Valumat, die er goed gebruik van zal maken.

Valumat's doel

De uiteindelijke missie van Valumat is de stap te zetten naar de productie van circulaire matrassen. Met andere woorden, gebruikte materialen van oude matrassen kunnen worden hergebruikt bij de vervaardiging van nieuwe matrassen. Een manier om de productie van afval tijdens het fabricageproces te verminderen en zo een positieve invloed te hebben op ons milieu.

Lattoflex, partner van Valumat

Wanneer u een kwaliteitsmatras bij Lattoflex koopt, betaalt u de Valumat-bijdrage. Dat betekent dat u uw oude matras ofwel kunt achterlaten bij de winkelier waar u de nieuwe hebt gekocht (u moet op de Valumat-website controleren of de winkelier oude matrassen terugneemt) ofwel gratis kunt afgeven bij een inzamelpunt en zo bijdraagt aan de duurzame verwerking ervan. De voordelen van deze bijdrage aan onze planeet zijn snel berekend als u weet dat het wordt aanbevolen uw matras om de tien jaar te vervangen.

Onze dealers zetten zich in voor duurzame ontwikkeling bij de fabricage en recycling van onze producten en kunnen uw vragen over Valumat beantwoorden. Raadpleeg onze lijst met verkooppunten om de dichtstbijzijnde dealer te vinden.

Vind een Lattoflex-verkooppunt bij u in de buurt

Ontdek hier